VRF, Değişken Soğutucu Akışkan Debisi anlamına gelmektedir. Bir dış ünite ile birden fazla iç ünitenin kontrol edildiği klima sistemidir. Bir VRF Klima Sistemi, binanın değişen kapasite ihtiyaçlarına bağlı olarak soğutkanın akışını kontrol eder. VRF Klima Sistemi bina dışında bulunan dış ünite ve bina içindeki yaşam alanlarını soğutmak ve/veya ısıtmak amacı ile kullanılan iç ünitelerden oluşur.

Özellikle evlerde ve ticari alanlarda enerji tasarrufu ve çevre dostu olarak bilinen bu klima çeşitleri fonksiyonel çözümler sunarlar. En çok tercih edilen alanlar otel, fabrika, hastane, sinema salonları, ofis, restoran, havaalanları ve alışveriş merkezleri şeklindedir. Montaj maliyetlerinin multi sistem klimalara göre daha uygun olması klima sistemleri arasında tercih edilme sebeplerinden biridir. Ayrıca büyük kapasitelerdeki taze hava klima santrallerinde de VRF dış üniteden beslenerek çözüm üretilir.

Bireysel İklimlendirme

VRF sistemleri sayesinde yapı içerisinde yer alan odalar farklı sıcaklıklarda kontrol edilebilir. Odalar arasında birbirinden bağımsız çalışma sağlaması sistemin en büyük avantajlarından biridir.

Alan Kontrolü

Sisteme 8-40 HP kapasite aralığında en fazla 5 dış ve 40 iç ünite bağlanabilir. Bu özelliği sayesinde gelişmiş kontrol imkânı sağlar. Tek bir merkezden kontrol edilebilen böyle bir sistemin kurulumu da son derece pratiktir.

Yer Tasarrufu

VRF sistemlerinin kurulması için büyük alanlara ihtiyaç yoktur. Diğer sistemlere göre %33’e varan oranda yer tasarrufu sağlayan bu sistemi küçük alanlar için de tercih edebilirsiniz.

Yüksek Konfor

VRF sistemleri yeni yapıların yanı sıra eski ve küçük binalara da uygulanabilir. Uygulandığı alanda ısınma ve serinleme ihtiyacını en iyi şekilde karşılamaktadır. İç ve dış üniteler arasındaki iletim kablolar aracılığıyla gerçekleştirilir.

Esnek ve Şık Tasarım

VRF sistemi oteller, işyerleri, konutlar ve ofislere uygulanabilir. Bu alanlarda kabloların kötü bir görünüm oluşturmaması amaçlanır. Esnek tasarım sağladığı için yapıya en iyi şekilde uyacak bir şekilde dizayn edilebilir. Bunun için mekanın büyüklüğü ve içerisinde kullanılan eşyalara göre düzen oluşturmak gerekir.

Back-Up Fonksiyonu

RF sistemlerinde kullanılan back-up fonksiyonu arıza durumlarında çok işe yaramaktadır. Dış ünitede yer alan kompresörlerden birinde arıza meydana gelirse PCB kart üzerinde yer alan anahtarlardan biri değiştirilir. Bu sayede sistem sanki hiç sorun yokmuş gibi çalışmaya devam eder. Bu sırada arıza tespiti yapılarak onarıma başlanabilir.

Enerji Tasarrufu

Soğutma ve ısıtma sağlarken yüksek enerji harcanması maliyetin yükselmesine neden olur. VRF sistemleri sayesinde enerjiden tasarruf edilerek ısıtma ve soğutma maliyetleri azaltılabilir. Bunun için düşük enerjiyle çalışan ancak maksimum performans sağlayan bir sistem tercih edilmelidir.

Düşük Ses Seviyesi

VRF sistemlerinin dış ünitelerinde çift kat koruyucuya sahip bir kasa kullanılır. Büyük fanla da desteklenen sistemin gürültü çıkarma oranı oldukça azdır. Sessiz mod özelliği seçildiğinde normal moduna göre 4-5 dB kadar daha az seste çalışacaktır. Sistem gece çalışmaları sırasında otomatik olarak ses düşürmeye ayarlıdır. Bu özelliği sayesinde yatak odaları ve çalışma ortamları için son derece iyi bir tercih olacaktır.

Güvenli Kullanım

Sistemde kullanılan kompresörler dönüşümlü olarak çalışan bir teknolojiye sahiptir. Bu sayede her bir kompresöre eşit oranda yük dağıtılır. Kompresörlerin çalışma sırasında belirli aralıklarla değiştiği için aşırı yük binmesinin önüne geçilir. Böylece sistemin kullanım ömrü standart sistemlere göre çok daha uzun olur. Dönüşümlü çalışmanın en büyük avantajı sistemde kullanılan parçaların yorulmasının önlenmesidir.